Home Υπηρεσίες συντήρησης κτιρίου Πετρέλαιο Θέρμανσης Αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης

Αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με τους ειδικούς και αναφερόμενοι στον πόλεμο στη Συρία λέγεται τα τάνκερ θα έχουν φοβερές δυσκολίες μετακίνησης στο Αιγαίο. Αυτό θα έχει ωσ συνέπεια από τις πρώτες ώρες η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί στα 2 ευρώ ανά λίτρο, τιμή που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το “ταβάνι”.

Ο χειμώνας του 2014 θα είναι ίσως ο πιο «βαρύς» των τελευταίων ετών για τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με μελέτες, το 2012-2013 η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 70%.Φέτος τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν.

Η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Με λίγα λόγια, ακόμη κι αυτοί οι ελάχιστοι που έβαλαν πέρυσι πετρέλαιο, φέτος δεν θα βάλουν.

Η τραγική κατάσταση αποτυπώνεται στα στοιχεία της αγοράς: την Άνοιξη του 2013 έκλεισε το 20% των εμπόρων καυσίμων. Ακόμη σοβαρότερο θα είναι το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες το χειμώνα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, όμως και πάλι οι καταναλωτές θα προσανατολιστούν στην αγορά των καυσόξυλων. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει τελειώσει. Ο κόσμος δεν θα εγκαταλείψει τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Δεν είναι μόνο ότι αδυνατούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, είναι και θυμωμένοι. Και έχουν αποφασίσει να μην αγοράσουν πετρέλαιο. Από την άλλη, η στάση της πολιτείας απέναντι στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ανεξήγητη. Το κράτος έχασε και συνεχίζει να χάνει λεφτά από τη μείωση κατανάλωσης του πετρελαίου.

Το επίδομα θέρμανσης και τα σενάρια που εξετάζονται. Την ώρα που η αγορά εκφράζει την απαισιοδοξία της σχετικά με την πορεία των συνολικών πωλήσεων, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τρία συνολικά σενάρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Πέρυσι, από το σύνολο των 280 εκατ. ευρώ της συνολικής επιδότησης διατέθηκαν μόλις 82 εκατ. ευρώ, αφού η γραφειοκρατία έμπλεξε στα γρανάζια της χιλιάδες δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, για να λάβει κάποιος το επίδομα πετρελαίου θέρμανση, θα πρέπει να υποβάλλει ο ίδιος αίτηση αλλά και ο διαχειριστής της πολυκατοικίας προσκομίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιολογητικά προμήθειας. Επίσης, πολλά νοικοκυριά δεδομένου ότι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν υπέβαλλαν αίτηση (μόλις το 30% των δικαιούχων υπέβαλλε), ενώ όσοι υπέβαλαν τελικά καθυστέρησαν να λάβουν το επίδομα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για φέτος εξετάζεται η προκαταβολική χορήγηση του επιδόματος, δηλαδή πριν από την παραγγελία του πετρελαίου, πιθανότατα σε δύο δόσεις και όσοι λοιπόν πληρούν τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θα μπορούν να το λαμβάνουν χωρίς να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά προμήθειας.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. Σήμερα για να λάβει κανείς το επίδομα θα πρέπει αν είναι άγαμος, να έχει ετήσιο συνολικό εισόδημα 25.000 ευρώ, ενώ το εισόδημα ανεβαίνει στις 35.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό όριο είναι 38.000 ευρώ (συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών εξετάζεται η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 5.000 ευρώ.Τέλος, το τρίτο σενάριο προβλέπει  την χορήγηση επιδόματος και στις δευτερεύουσες κατοικίες ή την άρση όλων των περιορισμών στην πρώτη κατοικία. Συγκεκριμένα, σήμερα το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για την κατανάλωση πετρελαίου στις κύριες κατοικίες διαμονής και αυτό υπό όρους. Η ακίνητη περιουσία δεν θα πρέπει να έχει αξία άνω των 150.000 ευρώ για άγαμους και 200.000 για έγγαμους με αποτέλεσμα να τίθνονται εκτός πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων.

Comments

comments