Home Γνωσιακή Βάση Οικοδομικές Εργασίες – μόνωση νέων κατασκευών

Καλή σας μέρα. Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την άμεση απάντηση σας σε προηγούμενο ερώτημα μου.

Η νέα μου ερώτηση αφορά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω εδώ και μια 5ετία περίπου.

Το σπίτι είναι οροφοδιαμέρισμα διαμπερές, 5ου ορόφου σε πολυκατοικία 7 ορόφων, 8 ετών περίπου. Δεν εφάπτεται δίπλα σε άλλο.

Η κρεβατοκάμαρα μας είναι στη νοτιοδυτική γωνία του σπιτιού. Η εντοιχισμένη ντουλάπα βρίσκεται στον δυτικό τοίχο και το μεγαλύτερο μέρος της (3/4 περίπου) ακουμπά ή έχει ελάχιστη απόσταση από τον τοίχο.

Το πρόβλημα είναι ότι μας παρουσιάστηκε μούχλα μέσα στη ντουλάπα. Όταν το πρωτοπάθαμε, παρατηρήσαμε χνούδι άσπρου-μπεζ χρώματος πάνω στα ρούχα τα οποία μύριζαν άσχημα. Αναγκαστήκαμε να βγάλουμε όλα τα ρούχα έξω, να τα πλύνουμε, κλπ, κλπ.

Όταν ενημέρωσα τον κατασκευαστή, μου είπε ότι χρειάζεται καλύτερος αερισμός της ντουλάπας και του δωματίου γενικότερα. Ομολογουμένως ήταν σχετικά φορτωμένη αλλά το δωμάτιο το αερίζαμε και το αερίζουμε συχνά. Τέλος πάντων, συνεχίσαμε ελαφρύνοντας λίγο τη ντουλάπα, μέχρι που κάποιο χρονικό διάστημα μετά αρχίσαμε να παρατηρούμε πάλι τα ίδια, να μυρίζουν τα ρούχα, κλπ.

Το ψάξαμε από δω, το ψάξαμε από ‘κει, είναι γεγονός πως το καθυστερήσαμε κιόλας διότι λόγω και διάφορων καταστάσεων δεν ήταν (και δεν είναι) εύκολο να αρχίσει κανείς τα μερεμέτια. Κάποιοι μας είπαν ότι μπορεί απ’ την έξω μεριά του κτιρίου να μην έχει γίνει καλό σοβάντισμα και η βροχή που πέφτει να μαζεύεται στην πτύχωση της κολώνας αλλά το θεωρώ παρατραβηγμένο.

Έβγαλα τις τρέσες πάνω και κάτω της ντουλάπας ώστε να δω αν πίσω φαίνεται κάποιου είδους υγρασία αλλά δεν είδα κάτι.

Έχουμε αποφασίσει τώρα να φωνάξουμε ξυλουργό να τραβήξει τη ντουλάπα έξω να εκτιμήσει την κατάσταση. Ο ίδιος μας είπε ότι καλό θα ήταν να δει το σπίτι και κάποιος που να ασχολείται με θερμομονώσεις ώστε να εκτιμήσει εάν χρειάζεται βάψιμο με αντιμυκητιακό, κάποια επένδυση και γυψοσανίδα, ή αν εντέλει φτάνει να τραβήξουμε τη ντουλάπα λίγο πιο έξω μην τυχόν και φταίει απλώς η διαφορά θερμοκρασίας.

Κάποιοι μας είπαν ότι αρκετοί κατασκευαστές δε μονώνουν όπως πρέπει και θα διαπιστώσουμε τί συμβαίνει μόνο εάν ανοίξουμε τρύπα στον τοίχο.

Αυτό που θέλω εγώ να ρωτήσω είναι :

1. Έχετε ακούσει για παρόμοια προβλήματα κι αν ναι, είναι δυνατόν να φταίει μόνο η διαφορά θερμοκρασίας? (για την ιστορία, στο σπίτι μέσα δύσκολα πέφτει κάτω απ\’ τους 20 βαθμούς)

2. Πού μπορώ να βρω τη νομοθεσία σχετικά με την μόνωση των νέων κατασκευών?

3. Ισχύει ότι μετά την παρέλευση 5ετίας παραγράφεται η ευθύνη του κατασκευαστή, κι αν ναι τί μπορώ να κάνω σε περίπτωση που διαπιστωθεί ευθύνη του?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και να με συγχωρείτε για το μακροσκελές.

Απάντηση: Όσον αφορά στα τεχνικά θέματα και στο σύνολο της νομοθεσίας που τυχόν διέπει τις μονώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον μηχανικό. όσον αφορά την παραγραφή των αξιώσεων κατά του κατασκευαστή, εξαρτάται από το ποιος στρέφεται εναντίον του (αγοράσατε απευθείας από τον κατασκευαστή ή από έτερο πωλητή). ποιο είναι το έτος οικοδομικής αδείας της κατασκευής κλπ. σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν ο αρμόδιος τεχνικός που θα σας επισκεφθεί να συντάξει μια τεχνική έκθεση στην οποία να αναφέρεται αναλυτικά το πρόβλημα που διαπιστώνεται, η αιτία που κατά τη γνώμη του το προκαλεί, οι απαιτούμενες εργασίες καθώς και ένα μέσο κόστος αποκατάστασης.

Πηγή: Νομική Υπηρεσία Ομίλου Clemic

Comments

comments