Home Γνωσιακή Βάση Πετρέλαιο θέρμανσης – Λάθος θερμικής μελέτης

Είμαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος 4ου ορόφου σε πολυκατοικία τεσσάρων ορόφων και ισογείου, με άδεια οικοδομής του 1990. Τα διαμερίσματα όλα έχουν το ίδιο περίπου εμβαδόν 88-90 τ.μ., διαμπερή, με μπαλκόνια σε ανατολή και δύση. Η νότια στήλη διαμερισμάτων εφάπτεται σε άλλη πολυκατοικία, ενώ η βόρεια είναι ελεύθερη, χωρίς μπαλκόνια ή άλλα ανοίγματα.

Πριν 3 χρόνια διαπίστωσα ότι κάτι δεν πάει καλά με την κατανομή δαπανών θέρμανσης, δηλαδή πλήρωνα 40% περισσότερο από το ακριβώς απέναντι διαμέρισμα. Αν και ζητούσα εξηγήσεις από τον διαχειριστή και τον κατασκευαστή δε λάμβανα επαρκείς απαντήσεις, μάλιστα δε, μου έλεγαν ότι είναι φυσιολογικό, γιατί το διαμέρισμά μου ήταν από τη μεριά του βορρά. Απέφευγαν δε, να μου δώσουν την επίσημη θερμική μελέτη της πολυκατοικίας. Μετά την οικονομική πίεση που είχα λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, πέρυσι έψαξα να βρω κάποια άκρη.

Στον συμβολαιογράφο της οικοδομής, που απευθύνθηκα βρήκα έναν πίνακα κατανομής κοινοχρήστων, όπου η στήλη της θέρμανσης ήταν κενή, παρότι στον κανονισμό οριζόντιας ιδιοκτησίας αναφερόταν κάτι σχετικό με τις δαπάνες πετρελαίου σύμφωνες με συνημμένο πίνακα. Τελικά ψάχνοντας βρήκα στην πολεοδομία τη θερμική μελέτη της πολυκατοικίας, όπου στο τέλος υπήρχε ο πίνακας των χιλιοστών θέρμανσης αυτονομίας (η θέρμανση είναι αυτόνομη με ωρομετρητές). Εκεί βλέπει κανείς ότι τα διαμερίσματα της βορινής στήλης έχουν 144 χιλιοστά, ενώ της νότιας στήλης 106 χιλιοστά, παρότι είναι όλα ιδίου εμβαδού. Σημειώσατε ότι αυτή η μελέτη έφερε σφραγίδα της πολεοδομίας αλλά όχι σφραγίδα και υπογραφή του μελετητή.

Πήγα σε έναν ηλεκτρολόγο-μηχανολόγο, ο οποίος μετά από επαναυπολογισμό των δεδομένων κατέληξε σε άλλο πίνακα, όπου φαίνονται ίσα τα χιλιοστά θέρμανσης και μου είπε ότι σε αυτή τη μελέτη που υπήρχε στην πολεοδομία υπήρχε καραμπινάτο λάθος. Μετά άρχισε το θρίλερ διαξιφισμών λόγω της αρνητικής στάσης του διαχειριστή να αποκαταστήσει με συνέλευση αυτή την αδικία εις βάρος της μίας στήλης διαμερισμάτων, φέροντας διάφορες δικαιολογίες, λέγοντας ότι αν διορθωθεί κάποιοι θα πληρώνουν παραπάνω πετρέλαιο, ποιος μου έδωσε το δικαίωμα να πάω αυτοβούλως σε μηχανολόγο και άλλα πολλά τραγελαφικά.

Ο διαχειριστής και η αδελφή του ήταν οικοπεδούχοι και πήραν δύο διαμερίσματα ο καθένας αντιπαροχή (2 βορινά, 2 νότια), Επίσης ο διαχειριστής έχει κάνει μόνο μία γενική συνέλευση πριν 10 χρόνια, έχει μόνο αυτός το κλειδί του λεβητοστασίου και κανείς από τους άλλους συνιδιοκτήτες δεν έχει ελέγξει ποτέ τι πετρέλαιο μπαίνει και τι καίγεται. και θα παραιτηθεί από διαχειριστής. ¨Όταν μάλιστα του ζήτησα ότι θέλω να ελέγχω τη στάθμη του πετρελαίου, μου επετέθη φραστικά λέγοντας ότι προσβάλλω και αμφισβητώ την ακεραιότητά του.

Πέστε μου σας παρακαλώ

1. Τι πρέπει να κάνω ώστε να δεχθούν τη νέα διορθωμένη μελέτη.
2. Πως μπορώ να απαιτήσω να μου αποδοθούν τα παραπάνω χρήματα που 16 χρόνια τώρα πληρώνω επιπλέον, λόγω του λάθους αποτελέσματος στην ανυπόγραφη θερμική μελέτη στην πολεοδομία;
3. Πως μπορώ να προκαλέσω γενική συνέλευση για αυτό το θέμα; Τι πλειοψηφία χρειάζεται για την απόφαση αποδοχής της διορθωμένης μελέτης;
4. Στη συνέλευση είναι υποχρεωτικό να παρίσταται και ο ιδιοκτήτης ισογείου καταστήματος (το οποίο ανήκει στον εργολάβο-κατασκευαστή και φίλο του διαχειριστή), που όμως βάσει του κανονισμού δε συμμετάσχει στις κοινόχρηστες δαπάνες;

Συγγνώμη για την μακροσκελή επιστολή μου, αλλά σας παρακαλώ αν μπορείτε να με βοηθήσετε.

Απάντηση: Καταρχήν ανατρέξετε στον Κανονισμό σας. Κατά πάσα πιθανότητα θα ορίζει ότι γ.σ. προκαλείται αιτήσει ιδιοκτητών εκπροσωπούντων τουλάχιστον 250 ψήφους επί χιλίων. θα πρέπει να λάβει χώρα τροποποίηση – συμπλήρωση του Κανονισμού (χρειάζεται παμψηφία, διαφορετικά δικαστικώς τη αιτήσει του 65% των συνιδιοκτητών). Εάν ο ιδιοκτήτης του ισογείου έχει ψήφους θα πρέπει να συμμετέχει. Κατά την άποψή μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξετε με ακρίβεια το ύψος της οικονομικής ζημίας που υποστήκατε, πολλώ δε μάλλον όταν δεν έχετε εις χείρας σας παραστατικά δαπανών θέρμανσης.

Πηγή: Νομική Υπηρεσία Ομίλου Clemic

Comments

comments